Dýni rozpůlíme ostrým nožem a lžící vydlabeme semínka. Máslovou dýni je lepší oloupat (loupu normálně škrabkou), Hokkaido stačí jen dobře umýt, slupka pečením změkne. Dýni nakrájíme na kostky o velikosti cca 2x2 cm, pekáček vymažeme olivovým olejem, dáme do něj nakrájenou dýni a zasypeme bylinkami - tymiánem, rozmarýnem, provensálským kořením, (pokud použijeme sušené bylinky, stačí asi dvě - tři lžičky, čerstvých bylinek dáme zhruba hrst). Přidáme neoloupané rozpůlené stroužky česneku, dýni osolíme (na půlku dýně asi lžičku a půl soli), pokapeme olivovým olejem, rukou všechno dohromady promícháme a pečeme odkryté v troubě při teplotě 190° asi 20 - 25 minut doměkka. Podáváme samotné s bagetou k večeři, nebo jako zeleninovou přílohu k masovým pokrmům.
Pro dvě osoby stačí polovina dýně, z druhé půlky můžeme udělat polévku nebo dýňové pyré.
Tip: K dýni můžeme přidat na proužky nakrájenou papriku, cuketu, na špalíčky nakrájenou cibuli nebo lilek.
Důležité královské město, které má v historii mnoho důležitých
událostí. Loket nad Ohří je město na Sokolovsku, které vás svou krásou
uchvátí. Historie tohoto města sahá až do 12. století, poté se Loket
pomalu stává...
zobrazit článek